Sokkal többet ígérnek a világnak a kis moduláris atomreaktorok (SMR), mint amit kezdetben vártak tőlük. Elsődleges feladatuk eredetileg a nagy villamosenergia-hálózatoktól távol eső térségek energiaellátása volt, azóta azonban új előnyként jelentkezett például, hogy az általuk termelt áram ára hosszú távon kiszámítható, és nagy szerepük lehet a környezet megkímélésében – mondta a Dubajban tartott COP28 klímakonferencián Kirill Komarov, az orosz Roszatom vezérigazgató-helyettese.

This handout picture taken and released on August 23, 2019, by the Russian nuclear agency ROSATOM shows the floating power unit (FPU) Akademik Lomonosov being towed from the Arctic port of Murmansk, northwestern Russia. Russia launched the world's first floating nuclear reactor, sending it on an epic journey across the Arctic on August 23, despite environmentalists warning of a "Chernobyl on ice." Loaded with nuclear fuel, the Akademik Lomonosov left the Arctic port of Murmansk to begin its 5,000 kilometre (3,000-mile) voyage to Pevek in northeastern Siberia. (Photo by Handout / ROSATOM / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ROSATOM / HO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A világ első úszó atomerőműve. Fotó: AFP

Előadásában jelezte: a Roszatom meggyőződése, hogy az SMR-technológiák a globális energetikai átalakulás kulcsfontosságú elemeivé válnak, használatukkal ezenfelül további szén-dioxid-kibocsátás előzhető meg. A Roszatom ma már az SMR-t tekinti a jövőbeli energiamix megbízható elemének, a folyamatos áramtermelés egyik megoldásának. Az SMR alkalmas az intenzív szén-dioxid-kibocsátó technológiák leváltására is. Mindezt persze különösen azokon a területeken, amelyek nem igényelnek vagy nem tudnak nagy atomerőműveket építeni. A sorozatgyártásban készülő SMR-ek telepítése már észszerű választásnak ígérkezik, több okból is.

Alig érzi meg a fogyasztó az urán esetleges drágulását

Ilyen előny, hogy a kis atomreaktorokkal a fogyasztók évtizedekre előre megjósolhatják az áram árát. Az elmúlt évek egyértelműen bizonyították az atomenergia-termelés stabilitását a gyorsan változó üzemanyagárak világában. További érv, hogy a tüzelőanyag aránya a villamos energia költségében a fosszilis tüzelőanyagok esetében eléri a 80 százalékot, míg a nukleáris energiahordozók esetében csak a 10 százalékot. Ezért, még ha az urán ára rendkívüli mértékben meg is emelkedik, a fogyasztó alig venné észre a villamosenergia-költségek változását. Kedvező az is, hogy az SMR-ek rövid idő alatt építhetők fel, továbbá hogy modulárisak.

Az SMR előnyei:

  • Környezetkímélő
  • Garantálja az energia hosszú távú kiszámítható árát
  • Stabil energiatermelést biztosít
  • Moduláris 

Világszerte hetven SMR-projekt érlelődik

A nukleáris reneszánsz hátterében az energiaügynökségek egyetértenek abban, hogy az SMR-ek 2040-ig körülbelül 35 gigawattnyi teljesítményt képviselnek majd. Jelenleg világszerte körülbelül 70 SMR-projektet terveznek. A Roszatom háromféle SMR-en dolgozik: úszón, szárazföldin és egy nagyon kis moduláris reaktoron.  

Kirill Komarov hangsúlyozta, hogy az SMR-megoldás magja nem új, hanem azon a RITM reaktortechnológián alapul, amelyet a múlt század közepe óta használnak az atom-tengeralattjárókon és -jégtörőkön. A RITM reaktorok teljes üzemideje már több mint 400 reaktorév. Jelenleg három, egyenként két RITM-reaktorral hajtott jégtörő üzemel, és további kettő épül. Egy megnövelt kapacitású RITM-reaktor működik a Rossziján, a társaság legkorszerűbb jégtörőjén.

A Roszatom úszó atomerőműve már négy éve termel áramot és hőt Pevekben, Oroszország legészakibb városában. A sorozatgyártás alapja éppen a peveki projekt. A Roszatom négy úszó SMR-t épít, ezek a tervek szerint Bajmszkaja, a világ egyik legnagyobb rézlelőhelyének fejlesztéséhez szükséges energiaforrássá válhatnak. 

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy az ügyfél számára a legfontosabb a folyamatos áramellátás, ezért a Roszatom kidolgozta az N+1 koncepciót, vagyis azt, hogy az állandó működés érdekében egy gépegységnek mindig kell lennie raktáron.

A szárazföldi SMR-ek sorozatgyártásának a jakutföldi beruházás az alapja a Roszatomnál, amely azonban rájött, hogy a bizonyos célokra és feladatokra az alapmegoldásnak számító 100 megawattos kapacitás néha túlzás. Például a Szovinoje aranylelőhelyre elég az ottani elvárás szerint fejlesztett, nagyon kicsi moduláris reaktor, 10 megawatt elektromos kapacitással. Üzembe helyezése 2030-ra várható. 

Itt nézheti meg, hogyan épít a Roszatom szárazföldi, kis moduláris atomreaktort: